Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka sme si pre žiakov pripravili zaujímavú aktivitu - Výroba syra z čerstvého kozieho mlieka. Cieľom bolo nielen pripomenúť si dôležitosť mlieka v našom jedálničku, ale aj ukázať žiakom, ako vznikajú tradičné mliečne výrobky. Najprv sme sa porozprávali, prečo je konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov dôležitá pre náš organizmus a aké druhy mlieka poznáme. Nasledovala praktická ukážka výroby syra. Deti s veľkým záujmom sledovali proces premeny mlieka na syr – od zohriatia mlieka, pridanie syridla, cez oddelenie srvátky, až po vznik syrovej hmoty. Deti miešali a pozorovali zmeny. Na záver nechýbala ani ochutnávka. Žiaci sa naučili ako sa vyrába syr, čo je syridlo, srvátka a aké sú dôležité mliečne výrobky pre naše zdravie. Zistili, že aj za obyčajným kúskom syra sa skrýva veľa práce, trpezlivosti a zručnosti.
T. Katreniaková
21. 05. 2025 - Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka sme si pre žiakov pripravili zaujímavú aktivitu - Výroba syra z ... >> čítaj viac
20. 05. 2025 - V priebehu mesiaca máj sa na našej škole uskutočnila výučba-beseda Vzťahová výchova prispôsobená veku a potrebám ži... >> čítaj viac
19. 05. 2025 - Základom dobrej spoločnosti je rodina, ktorá sa stala témou našich rozhovorov dňa 15.05.2025, ktorý je vyhlásený za S... >> čítaj viac
>> všetky aktuality![]() |
![]() |