Aktualita: Púpavový med
Dátum zverejnenia: 03. 05. 2013
Popis:
Na jar sme si museli dlhšie počkať, ale oplatilo sa. Všade naokolo sú lúky plné púpav, tak prečo ich nepoužiť. Vyskúšali sme púpavové kytičky (až kytice), púpavové venčeky (až vence), a keď nás už opustila fantázia, našli sme nasledujúci recept:
500 kvetov púpav
2 litre vody
2 citróny
2 kg cukru
Aké jednoduché! Na školskom dvore sme nie 500, ale 750 kvetov natrhali ani nie za 15 minút. A prečo až toľko? Lebo sme sa rozhodli pre väčšiu dávku, veď nás je v škole ako maku. Cestou do komunitného centra sme kúpili 3 citróny – Mirko, vďaka za „pôžičku“ – a vo varení nám už nič nebránilo. Kvietky sme zbavili nečistôt a stopiek, pridali pokrájané citróny, zaliali sme ich vodou a varili asi pol hodiny. Zmes by mala stáť na chladnom mieste 24 hodín. Na druhý deň sme pomocou sitka a čistej utierky získali šťavu, do ktorej sme pridali cukor. Najprv sme zmes varili na prudkom ohni 30 minút, potom ešte asi hodinu. Dôležité je, kto aký hustý med má rád. Z uvedeného množstva sme získali päť pohárov s objemom 0,75 litra. Keď si žiaci prinesú malé poháriky, odlejú si a hotový med zoberú domov. Zvyšok nám ostane v škole. Na školskom pozemku sme si vysadili mätu a medovku ....už teraz sa tešíme na vynikajúci bylinkovo – medový čaj.
M. Podolinská
Počet zobrazení: 2506